dinsdag 2 oktober 2012

Restaurer un mur en pierres apparentes


Een huis in Frankrijk, 'en pierre', 'pierre apparentes', is van natuursteen. Schitterende sfeer geeft dat, die grote natuursteen brokken met voegwerk ertussen. Ons huis is van natuursteen, maar dat is aan de buitenkant met crepi volgespoten en aan de binnenkant weggesmeerd. De badkamermuur is van natuursteen opgebouwd, met daartussen leem, mortel, en later is hij overal bijgesmeerd met steeds andere kleuren cement.  Volgens mij proberen alle nieuwe 'en pierre' huizenbezitters om zelf zo'n muur kaal te bikken en opnieuw te voegen. Ik ben met de badkamermuur gewoon begonnen. Uiteindelijk had het wel makkelijk geweest als ik me eerst in dit werkje had kunnen verdiepen via internet, of boek. Ik kon echter niets vinden dat van begin tot einde vertelde hoe dit aan te pakken. Dus, voor diegene die het ook leuk vinden om zo'n klus aan te pakken, hieronder een mini-cursus.....


begin: 'en pierre' muur 
voila, de uitgehakte voegen
voegen uitbikken met beitel en hamer

De uitgehakte muur veeg je dan met een borstel schoon. Dan gooi je de muur met water lekker nat. De stenen zullen het water niet opnemen, maar de oude voegen nemen het water goed op. En dat zorgt voor een goede hechting van de nieuwe voeg.
'Enduit', voegmiddel, koop je kant en klaar in de bouwmarkt. Iedere streek heeft zijn eigen kleur, want vroeger werd het voegsel natuurlijk zelf samengesteld uit o.a. leem uit de omgeving. Vandaar de verschillende kleuren.


               
kleine beetjes water toevoegen
het moet zeker niet te nat!




De enduit moet eigenlijk als een gehaktbal te kneden zijn. Niet te nat dus. Het beste vond ik het om met rubberen handschoenen aan het voegmiddel tussen de stenen te duwen. Met een voegspijker druk en smeer je het middel goed tussen de voegen. De kunst is, om het voegmiddel tussen de stenen allemaal redelijk gelijk te houden. Dat geeft het mooiste effect!

voegspijker

twee, drie uur drogen en dan uitborstelen
De voegen kun je twee of drie uur laten drogen en dan met de staalborstel kloppen en borstelen op de voegen. Met de staalborstel op zijn kant veeg je langs de stenen, dan springen de stenen er netjes uit. Je krijgt dan een grove korrel, ruwe voegen. Na twee dagen zie je dan de definitieve kleur.
met de staalborstel kloppen en borstelen 




Eindresultaat
Nu durf ik ook de buitengevel wel te voegen! Leuke klus voor mensen die tijdens de zomervakantie willen meehelpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten