woensdag 2 oktober 2013

Houdt van hout

Als al het werk klaar is in Ménessaire, en dat gaat nooit gebeuren, dan kan ik geen eikenhout meer zien. Eiken plafondbalken, eiken keuken, eiken tafels, eiken hakblok, eiken deuren en kozijnen.
Één groot voordeel, er is dan ook veel afval eiken voor in de kachel. Maar ja, eiken is een mooie houtsoort met een bijzondere boerderij-uitstraling. De term Frans eiken zal de meeste van de lezers dan ook wel bekend voorkomen. Overal in Frankrijk kom je het tegen, van die mooie plafonds. Maar ook bij het renoveren van onze boerderij kom je deze houtsoort overal tegen.

Toch is eiken zelf niet zo makkelijk te krijgen daar. Je moet ergens in de omgeving een zagerij opzoeken, en gaan onderhandelen over wat je wil hebben. Als je dan een eiken balk moet hebben van een paar meter lang, fluit de eigenaar van de zagerij tussen zijn tanden door, om aan te geven dat het niet zo eenvoudig zal zijn, en het waarschijnlijk ook nogal kostbaar wordt. Hoe dat vroeger ging in Frankrijk, toen bijna alles van eiken gebouwd werd, heb ik geen idee van. Het leek alsof er geen andere houtsoort bestond, behalve brandhout.
Dan nog even een plaatje erbij van een eiken vijzel die we op een vide-grenier kochten voor €2,00. Niet meer bruikbaar, maar wel een bijzonder ding om te hebben en van te genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten